Loading...

Uveden novi postupak u KCUS

Mar 21, 2018.

Uveden novi postupak u KCUS


Na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), po prvi put u Bosni i Hercegovini je ugrađena je baklofenska pumpa. Zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji ljekara i medicinskog osoblja ova usluga će se od sada pružati u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Do sada su pacijenti sa indikacijom za ovaj zahvat izmještani van Bosne i Hercegovine, za ugradnju i kontrolne preglede.

Uvođenjem nove usluge olakšaće se liječenje bolesnika te ostvariti znatne finansijske uštede. U okviru programa kontinuirane edukacije ljekara i medicinskog osoblja KCUS, dr. Edin Hajdarpašić s Klinike za neurohirurgiju, prošao je edukaciju u Sloveniji čime je osposobljen za izvođenje ovog operativnog zahvata.

Prema njegovim rječima, uvođenje ove usluge u KCUS je od velikog značaja za sve građane Bosne i Hercegovine.

„Zahvaljujući edukaciji koju sam prošao u Sloveniji, usavršio sam svoja znanja te po prvi put izveo ugradnju baklofenske pumpe. Zahvat je urađen petnaestogodišnjaku, oboljelom od cerebralne paralize. Riječ je o reimplantaciji jer je postupak prvobitno urađen u Njemačkoj, prije sedam godina“, kazao je dr. Hajdarpašić.

Dr. Hajdarpašić je naveo da su indikacije za ovaj postupak sva oboljenja koja dovode do spazma mišića, a najčešće: multipla skleroza, moždani udar ili povrede vrata.

Donator pumpe je kompanija Medtronik Adriatic iz Zagreba, a troškove dostave i PDV-a snosila je kompanija TUZLA-FARM. Vrijednost ugrađene baklofenske pumpe iznosi 20.000KM.

Tim koji je izveo operativni zahvat činili su neurohirurzi dr. Edin Hajdarpašić i dr. Adi Ahmetspahić, dr. Omer Nahed Eneim sa Klinike za anesteziju i reanimaciju, instrumentarka Mirsada Beširević, tehničar Mirsad Dizdarević, tehničar Elmir Hrvat i anestetičarka Mirsada Muhibić. Zahvatu je prisustvovao i dr. Predrag Stojković iz Beograda.